Hayal Yemekler

çocuk bakımı

canım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çocuk büyütmek sorumluluk ister. Olumlu yada olumsuz her davranışınız hayatında önemli rol oynayacaktır. Onları iyi huylu, kendine güvenen, doğru beslenen birer birey olması için daha bebekken onu eğitmelidir.

 

 

Çocuklara yemek aralarında şeker, çikolata, kraker, bisküvi, cips gibi şeyleri yedirilirse iştahları kapanır.

 

Çocuklara asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran veya bal ve pekmez ile tatlandırılmış bitki çayları içirilmelidir.

 

Çocuğunuz ateşlendiyse yedireceğiniz bir kaşık sarımsaklı yoğurt ateşinin düşmesine yardımcı olacaktır.

 

Kışın çok kalın giydirmek çocukların hareket etmede zorluk çekmelerine ve terlemelerine neden olur. İnce ama birkaç kat giydirmek, giysiler arasında hava dolaşımı sağladığından sıcak tutar, ama terletmez.

 

 

Çocuklar evde tek başına bırakılmamalıdır. Tüpü açar, kibrit yakar yangın çıkarır, camı açar aşağı düşer, bıçakla elini keser. Bunun gibi her türlü kaza başına gelebilir. Evde de, arabada da yalnız bırakmak doğru değildir.

 

Çocuklara dağıttığı oyuncakları toplamasını, dolabındaki kıyafetleri düzeltmesini, çıkarttığı giysileri düzgünce koymasını kızmadan güzel bir dille yapmasını öğretirseniz, hem kendi bir şeyler yapabildiğini gördükçe sevinir, hem de büyüyünce derli toplu, düzenli ve olur. Aynı zamanda sorumluluk duygusu gelişir.

 

Çocukların yanında korkunç olaylar anlatılmaz, iğneden, köpekten v.s. korkutularak istenilen şeyler yaptırılmaz. O anda size yardımcı gibi görünen şey daha sonra zarar verebilir. İğneden korkutursanız, tabii ki iğne vurunmak istemeyecek, ağlayacaktır.

 

Yaptığınız her hareketi kontrol ederek, söylediğiniz her sözü düşünerek söylemelisiniz. Çocuklar her şeyi beyinlerine yazar, sırası geldikçe kullanır.

 

Çocukları 1 yaşından sonra ayrı odada yatmaya alıştırmalısınız. Karanlıktan korkuyorsa gece lambası yakılabilir.

1burak

 

 

Gece altına kaçıran çocuklar yattıktan 1 saat sonra tuvalete kaldırılmalıdır. Akşam fazla sulu şeyler, karpuz yedirilmemeli, çay içirilmemelidir. Gündüz ise bol su içirilerek mümkün olduğunca tuvaletini sıkıştırması öğütlenerek kaslarını tutması öğretilmelidir. Sonuç alınmazsa doktora danışmalıdır.

 

İlaçlar, şuruplar, sinek ilaçları, fare zehiri, çamaşır suyu gibi kimyasal maddeler ve deterjanlar çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. Ocak, fırın, sıcak su gibi yerlerden uzak tutulmalıdır.

 

Priz ve elektrik düğmeleri ulamayacakları yükseklikte olmalıdır.

 

İlaç ve şurupların tehlikeli olduğu ve kendi başına içmemesi gerektiği öğretilmelidir.

 

Ocak üzerine konulan kaplar arka gözlere ve sapları uzağa gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

 

Çocuklar çok az bir suda dahi boğulabilirler. Bu nedenle dolu kova, küvet, leğen gibi şeylerin yanında yalnız bırakmamalıdır.

 

Sokakta yalnız bırakılmamalı, özellikle karşıdan karşıya geçerken çok dikkatli olunmalıdır.

 

10 yaşına kadar arabanın ön koltuğuna oturtulmamalıdır.

 

Arabada bebekse kendi koltuğunda, değilse arka koltukta oturtulmalı ve kapı mutlaka kilitli olmalıdır.

 

Arabada 5 dakikalık dahi olsa yalnız bırakıp gitmemelidir.

 

Sandalye, merdiven gibi yerlerin üzerine çıkarken mutlaka siz de yanında olmalısınız, her an dengesi bozulup düşebilir.

Kalın ip, kordon, bozuk para, şişe kapağı, cam gibi şeylerle oynatılmamalıdır.

bakış

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kemikli et veya balık yedirirken dikkatli olun. Önce iyice temizleyip öyle yedirin.

 

Kışın çok kalın giydirmek çocukların hareket etmede zorluk çekmelerine ve terlemelerine neden olur. İnce ama birkaç kat giydirmek, giysiler arasında hava dolaşımı sağladığından sıcak tutar, ama terletmez.

 

Yemek yememekte ısrar eden, iştahı az çocukları zorlayarak yedirmek doğru değildir. Hele peşinde dolaşarak, oyunlar yaparak yedirmemek gerekir. Aşırı ilgi çocuğu bunaltır. Bırakın, nasıl olsa acıkınca mecburen yiyecektir. Ama bunu alışkanlık haline getirdi ve çok zayıfsa mutlaka doktora götürün.

 

Çocuklarınızın ilerde pısırık olmasını istemiyorsanız, onu evde tek başına büyütmeyin. Bırakın arkadaşlarıyla gönlünce oynasın. Paylaşmayı öğrensin. Hata yapsa bile ondan ders alacaktır. Ayrıca en kötü arkadaş bile arkadaşsız olmaktan iyidir. 4 yaşındaki çocukla 30 yaşındaki anne, baba arkadaş olabilir mi? Kendi yaşıtları onu daha iyi anlar, o da onları.

 

Çocuklar için en önemli şey uykudur. Bebekken iki saat uyanık kalsa yeterlidir. 2 yaşından sonra 10-12 saat uyanık kalabilir. Diğer zamanını uyuyarak geçirmelidir. Özellikle 20’den sonra uyumalıdır. Geç yatmak iyi değildir. Uykusunu alan çocuk daha sakin ve neşeli olur. Ara sıra pijamalarıyla yatak üzerinde yuvarlanması, zıplaması sağlığı açısından gereklidir.

 

Çocuklar mutlaka sabah kahvaltısı yapmalıdır. Süt veya meyve suyu ile peynir, yumurta, zeytin gibi şeyler verilmelidir. Çay yenilen maddenin demirini yok ettiği için, yiyeceklerle birlikte içilmemelidir. Yedikten 2 saat sonra 1-2 bardak açık çay verilebilir.

 

Çocuklara çok yağlı, fazla salçalı yemekler, kızartmalar yedirilmemelidir. Bol sebze içerikli et haşlama veya çorbalar ile ızgara ve hafif tatlılar 2-3 yaşındakilere daha faydalıdır.

 

Çocukların yanında kavga etmemeli, küfür etmemeli, yalan söylememeli, yapamayacağı sözleri vermemelidir. Biz nasıl davranıyor, nasıl konuşuyorsak 20 yıl sonra benzerini olumlu veya olumsuz olarak göreceğiz.

 

Çocuklar balkon, açık pencere, yüksek ve kenarları açık yerlerde tek başına bırakılmamalıdır.

 

İyi tanımadığınız kişilerle evde bırakılmamalıdır.

Makale Etiketleri:
Makale Kategorileri:
ÇOCUK BAKIMI

Yoruma kapalı.

////// Rastgele Gönderiler