Hayal Yemekler

çözüm yolları

ODA SICAKLIĞINDA YAĞ:

Kurabiye gibi bazı hamur işlerinde margarin veya tereyağı yumuşak olmalıdır. Ama buzdolabından önceden çıkarmayı unuttunuz. Bunun da kolayı var. 50-60 derece ısınmış fırında 5 dakika bekletin.

 

ÖRÜMCEK: Duvarlarda örümceklerin yuva yapmaması için taze at kestanesini köşelere koymak yeterlidir.

 

PARLAK GÖRÜNÜM:

Pasta ve böreklerinizin üzerine yumurta sürerken içine çok az sıvıyağ damlatırsanız pişince daha parlak bir görümüne sahip olurlar.

Yumurtayı bütün olarak çırpıp sürmek yerine sadece sarısını sürün.

Tavuk kızartırken limon sürmek veya biraz toz şeker serpmek daha parlak görünmesini sağlar.

Yaş pastaları süslediğiniz meyvelerin üzerine biraz jöle hazırlayıp sürerseniz daha parlak görünürler.

 

Patates oturtma

PATATES:

Patatesi fırında bütün olarak kabuklarıyla pişirmek istiyorsunuz ama zamanınız yok. Hemen düdüklü tencerede 5 dakika haşlayın. Yarı pişmiş olan patatesleri fırın tepsisine koyup çatalla birkaç yerinden deldikten sonra fırınlayın. Aynı tada daha kısa sürede kavuşacaksınız.

Taze patatesin kabukları inceciktir. Bıçakla soymak istemiyorsanız sadece patates için kullanacağınız bir bulaşık teli ile ovarak kolayca soyabilirsiniz.

Haşladığınız patateslerin kabuklarını kolayca soymak için soğuk suya alın.

 

PATATES KIZARTMASI:

Patateslerin az yağ çekmesini istiyorsanız, dilimledikten sonra sütte bekletip kurulayın ve iyice kızgın yağda kızartın.

Kızarttıktan sonra tuzunu serperseniz daha lezzetli olur.

 

PATLAMIŞ MISIR:

Patlayan mısıra çok az tuz ve sıvıyağ serperek tencerede patlatabilirsiniz. Tek yağacağınız şey kapağı sıkıca kapatıp harlı ateş üzerine tencereyi sürekli sallamak. Biraz sonra patlayan mısırların sesi kesilince hepsi patlamış demektir. Hazır satılanlardan çok daha lezzetli ve sıcak popkornlar sizi bekliyor. 1 çay bardağı mısırdan koca bir kase patlamış mısır elde edebilirsiniz.

 

PATLICAN KÖZLERKEN:

Patlıcanları közlerken ocağınızın batmasını istemiyorsanız onları alüminyum  folyoya sarın. Ya da fırında közleyin.

DSCF0471

PİLAV:

Pirinç pilavı yaparken 4-5 kez yıkayıp fazla nişastası giderilmelidir. Zamanınız varsa 20 dakika sıcak ve biraz tuz eklediğiniz suda ıslatın. Pişince tane tane ve daha parlak olur.

Pilavın bembeyaz olması için pişerken içine birkaç damla limon sıkın.

Pilavınız lapa gibi olduysa ocağı iyice kısın ve çatalla yavaş yavaş karıştırın. Suyunu çekene kadar pişirin.

 

PİLAV VE MAKARNA ISITMA:

Soğuk pilav ve makarna gibi şeyler kendinden büyük bir başka kapta kaynayan su içinde (benmari usulü) ısıtılırsa lezzeti aynı kalır.

Pilav ısıtırken içine bir-iki kaşık su katıp kısık ateşte karıştırmadan sadece tencereyi ara sıra silerek ısıtırsanız taneleri yapışmasını önlemiş olursunuz.

 

PORSELENLER:

Porselen tabaklarınızı parlatmak için limon sıkıp üzerinde tortu olana kadar bekletin. Bu su ile porselenlerinizi iyice silin.

Çatlayan kıymetli porselenleri süt dolu bir kapta 4-5 saat kaynatırsanız çatlakların kapandığını göreceksiniz.

 

PUDRA ŞEKERİ:

Evde pudra şekeri kalmadıysa toz şekeri mikserden geçirin yada bir bez torbaya koyarak üzerinde kızgın ütüyü gezdirin.

 

PÜRE:

Püre yapmak istediğiniz patateslerin beyaz olmasını mı istiyorsunuz? Haşlama suyuna biraz limon sıkın veya birkaç damla sirke ekleyin.

Patates pürenize değişik bir tat vermek istiyorsanız biraz Hindistan cevizi veya acı pul biber katın.

Püreye biraz tuz ve şeker katmak lezzet verir.

Resim 1409

SALATA YAPARKEN.

Salata malzemeleri ve sebzeleri doğrayacağınız tahtayı yıkamadan sebzeleri doğramayın. Çünkü doğrarken kesilen sebzelerin suyunu kuru tahta emer. Asıl yararlı maddeler tahtaya geçmiş olur.

Salata yaparken yıkadığınız sebzeleri iyice sızdırın. Çünkü yaş olursa dökülen yağ ve limon üzerinden tabağa akacaktır. Tam olarak emip, onun tat ve aromasını alamayacağı için lezzeti azalacaktır.

Salata yemekten hemen önce hazırlanmalıdır. Çünkü doğranan sebzeler vitaminlerinin çoğunu kaybeder. Ama önceden hazırladıysanız tuzunu atmadan bekletin. Sulanmasını ve diriliğini kaybetmesini önlemiş olursunuz. Soğanları ise sofraya getirmeden ekleyin.

Salatayı önceden hazırladıysanız yağ, tuz ve limonunu sofraya getirirken birlikte çırpıp dökün. Hem salatanın suyunun bırakmasını önlemiş olursunuz, hem de solgun görünümlü olmaz.

Salata yaparken yeşil soğan, maydanoz, marul gibi şeyleri elle kopararak doğrayın. Görünümü pek güzel olmasa da vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Havuç salatasına mutlaka yağ dökün. Çünkü yağ havuçtaki A vitaminini açığa çıkartır.

Et yemekleri yanında yenecek salata demir emilimini artırır.

 

SALÇA:

Salçayı açınca üzerini sıvıyağ ile kapatırsanız küflenmesini önlemiş olursunuz. Eğer  salça tüketiminiz az ise en iyisi buzlukta bekletmek. İçinden bir parça bıçakla kesip alabilirsiniz.

Salçanın üzerini zeytinyağına batırılmış kağıtla kapattıktan sonra kapağını kapatırsanız küflenmez.

 

SARIMSAK:

Sarımsakları döverken veya doğrarken sağa sola sıçrar. Üzerine biraz tuz serperseniz sıçramasını önlemiş olursunuz.

Yemeklerinizde kullandığınız sarımsağı soyduktan sonra üzerine bıçakla biraz bastırdıktan sonra doğrayın. Aroması yemeğe daha fazla geçer.

Sarımsakları kolayca soymak için 10-15 dakika sıcak suda biraz bekletin.

Eldeki sarımsak kokusundan limonla ovarak kurtulabilirsiniz.

Her zaman 1-2 diş sarımsak soymak yerine boş bir zamanınızda bir kavanoz soyun. Üzerine zeytinyağı dökün. Gerektikçe kullanın.

Sarımsağı filizlenmesini veya içinin boşalmaması için buzdolabında saklayın.

 

SEBZE YEMEKLERİ:

Sebze yemeği pişirirken suyu azalınca sıcak su eklenmelidir. Soğuk su tekrar dirileşmesine neden olur, zor pişer lezzeti azalır.

Sebzelerdeki vitaminler gitmemesi için kullanılacağı zaman yıkanır. Doğramadan önce yıkayın. Çiğ sebze daha vitaminlidir. Az suda su kaynadıktan sonra sebzeyi atarak haşlayın. Pişirme süresi kısa olsun. Haşlarken atılan soda veya karbonat B ve C vitaminlerini yok eder. Pişer pişmez yiyin. Bekleyince vitamin ve besin değerini çoğunu kaybeder. Özellikle ıspanak ve patates yemeği ikinci güne bırakılmamalıdır.

 

SEBZELERİ YIKARKEN:

Marul, ıspanak gibi topraklı yıkaması zor sebzeleri tuzlu su dolu bir kapta 15 dakika bekledikten sonra kumlar hemen altına çöker. Bu suyu döküp yaprakları tek tek yıkarsanız  kolayca temizlenmiş olur. Tuz yerine sirke de aynı görevi görür.

 

SICAK YEMEK:

Yemek vaktine kadar soğumasını istemediğiniz yemekleri fırında ısıttığınız saklama kabına koyarak muhafaza edebilirsiniz.

Sivilceler ile oynamaz ve yatarken üzerlerine talk pudrası sürerseniz kolayca kururlar.

 

SİRKE: Halı silerken durulama suyuna katılacak bir fincan sirke pırıl pırıl yapar. Evdeki camlar ve gözlük camınızı sirkeli su ile silin bakın nasıl parlayacaklar. Çaydanlıktaki kireç sirkeli su ile kaynatılırsa çabuk çözülür.  Bir kapta kaynatacağınız sirke evdeki kokuları alır.

 

SOFRA DÜZENİ:

Masa üzerinde mutlaka örtü olmalıdır. Yahut amerikan servis kullanılmalıdır. Yemek masasının ortasında oturanların birbirini görmesini engellemeyecek yükseklikte taze çiçeklerle hazırlanmış bir vazo olursa sofranız daha zevkli görünür. Tabaklar birbirine en az 20 cm. uzakta dizilmelidir. Bıçak sol tarafa ve ağzı tabağa gelecek şekilde konur. Sağ yanına çukur kısmı yukarı bakacak şekilde kaşık yerleştirilir. Çatal sol tarafta ve çukur kısmı yukarı bakacak şekilde yerleştirilir. Tatlı bıçakları tabağın üst kısmına sapı sağa gelecek biçimde konur. Tatlı çatalı sapı solda olacak şekilde çukur kısmı yukarıda olarak yerleştirilir.

Su bardakları daima tabağın sağ önüne konur. Tuzluk ve biberlikler herkesin uzanacağı biçimde ortada bulunur.

Servis soldan yapılır. Boşalan tabaklar sağdan alınır. Yenisi sağdan verilir. Ekmek ve salata soldan servis yapılır, soldan alınır.

Aynı türden yemekler hazırlanmaz. Ketçap ve mayonez önceden sofraya konmaz. Kullanılacak yemeğin servisinden sonra sofraya getirilir.

 

SOĞAN:

Soğanları su dolu bir tabağa doğrarsanız gözlerinizden gereksiz yere yaşlar akmayacaktır.

Kesilmiş soğan bulunan odada uyumak öksürüğe faydalıdır.

Soğan doğrarken gözleriniz yaşarıyorsa açık musluğun yanında doğrayın.

Eldeki o kötü soğan veya sarımsak kokusunu haşlanmış patatesle ovarak çıkarabilirsiniz.

Yemek yaparken soğanı doğradıktan sonra kaşığın ucuyla biraz un atarsanız kavurunca fazla kararmazlar.

Soğan doğradığınız bıçağın ucuna ince bir dilim limon takmak gözünüzün yaşarmasını engeller.

Soğan soyarken sakız çiğnerseniz gözünüz yaşarmaz.

Resim 1478

SUCUK:

Sucuk, sosis, tavuk, et gibi şeyler paketi açıldıktan sonra buzdolabında 3 gün dayanır. Daha uzun sürede kullanacaksanız dondurucuda bekletebilirsiniz.

Taze sucuklar eğer uzun süre bekletilirse üzerinde küflenmeler olur. Kesilmiş limonla üzerini silmek küflenmeyi engeller.

Sosis pişirirken patlamaması için çatalla bir iki yerinden delmek yeterlidir.

 

SÜT:

Süt kaynatırken hemen taşmaya meyillidir. Bunu önlemek için ufak bir parça tereyağını tencerenin ağzında gezdirin. İçinde metal bir kepçe bulundurup ocak kısılı iken kaynatmak da taşmasını engeller.

Süt kaynatacağınız tencereyi önce su ile çalkalayıp daha sonra sütü koyup pişirirseniz, altına yapışmasını önlemiş olursunuz.

Süt pişireceğiniz kabı önceden su ile çalkalayıp boşaltırsanız süt tencereye yapışmaz.

Süte biraz bir çay kaşığı karbonat katarsanız ekşimesini önlemiş olursunuz.

Sütünüz ekşimiş ise pişirirken kesilir. Yani bir kısmı katılaşır, bir kısmı suya döner. Biraz tuz ekleyip kaynatın. Sonra da bir bez torbaya döküp süzün. Torbada kalan kısmı peynir olarak kullanabilirsiniz.

Süt kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika daha kaynatın. Daha fazla kaynatırsanız vitaminleri gider. Pişince tencerenin ağzını kaptın. Soğurken buharıyla birlikte yaralı maddeleri de uçmasın.

 

SÜTLAÇ:

Sütlaç yaparken kıvamının daha koyu olması için nişastaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle pirinci sadece bir kez yıkamak gerekir.

Makale Etiketleri:
· ·
Makale Kategorileri:
PÜF NOKTASI

Yoruma kapalı.

////// Rastgele Gönderiler