DERİN DONDURUCU:
Dondurucudan çıkan yiyecekler mümkünse mikrodalgada buzunu çözdürüp hemen pişirilerek kullanılmalıdır. Dondurucudan çıkan yiyecekleri hemen kullanmak gerekir. Birkaç gün bekletmek veya kalanı tekrar dondurucuya koymak mikroorganizmaların üremesine neden olur. Bu nedenle zararlıdır.
Dondurulmuş et bir gece önceden buzluğun altındaki rafa alınır. Orada yavaş yavaş çözülen et ikinci gün kullanılır.
Donmuş eti çabuk çözdürmek için üzerine tuz atabilirsiniz.
Dondurucuya koyacağınız et, kıyma, sucuk içi gibi şeyleri poşetlere koyduktan sonra bastırarak yayın. Bu şekilde düz yerleştirilirlerse hem daha az yer kaplarlar hem çözülmeleri kolay olur.
Hemen çözülmesi gereken kıymaya poşetin üzerinden su tutun. Yarım saat içinde buzu çözülür.
Nohut, fasulye, mercimek, mısır gibi haşlaması uzun zaman alan gıdaları ıslatıp bolca haşlayın. Sonra da buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırın. Çorba veya yemeklerinize lazım olduğu kadar çıkararak kullanın.
Yazın bol bulunan ve hormonsuz olduğuna inandığınız domates, biber, yeşil fasulye gibi gıdaları küçük küçük doğrayarak buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Sarımsakları bolca soyup yemeklikleri doğrayarak, sarımsaklı yoğurt yapılacakları döverek ufak buzdolabı poşetlerinde uzun müddet dondurucuda saklayabilirsiniz.
DOMATES SOYARKEN:
Domatesin kabuklarını soyarak kullanıyorsanız sıcak suda 5 dakika bekletmek çabuk soyulmalarını sağlar.
Domates soyarken bıçağın tersini biraz bastırarak üzerinde gezdirmek daha kolay soyulmalarını sağlar.
DÜDÜKLÜ TENCERELER:
Düdüklü tencerede yemek yaparken suyu kapağından en az dört parmak aşağıda olmalıdır.
Mercimek gibi çabuk tıkayan şeyleri pişirirken kaynayıncaya kadar bekleyip daha sonra kapağını kapatırsanız düdüğünün tıkanmasını önlemiş olursunuz.
EKMEK:
Evde ekmek yapmayı seviyorsunuz. Daha geç bayatlamasını istiyorsanız hamuru hazırlarken haşlanmış patates rendeleyin veya biraz patates unu koyun. Daha lifli olması için kepekli un kullanın.
Ekmek kutunuz küfleniyorsa 15 günde bir sirkeli su ile silin.
ELİNİZE YAPIŞMASIN:
Köfte yuvarlarken ara sıra elinizi suya batırırsanız daha kolay yuvarlanacaklardır.
Hamur elinize yapışıyorsa elinize biraz sıvıyağ sürün.
ELMA:
Bozuk elmalar, sağlam elmaların yanından hemen alınmalıdır. Çünkü diğerlerini de bozarlar.
Elma kabuklarını soyduktan sonra atmayın, Biraz su kaynatıp soğutun. Kabukların üzerini geçecek kadar bu sudan ekleyin, tatlı kaşığı ile de şeker atın. Ağzını kapatıp ılık bir yerde 10-15 gün bırakın. Sürenin sonunda elma sirkesi haline gelen bu karışımı bir süzgeçten süzün ve salatanızda kullanın.
Elma marmeladı yaparken rengini beyaz olmasını istiyorsanız limon sıkın. Aksine koyu kırmızı istiyorsanız bir poşet kuşburnu çayı katın.
ET:
Eti zeytinyağı ve sirke ile ovup, 2 saat bekletirseniz çabuk pişer ve lezzeti artar.
Süt, soğan suyu, zeytinyağı ve baharatlarla bir gece bekleyen et hem kolay pişer, hem daha lezzetli olur.
2-3 gün içinde tüketilecek et veya kıymaya biraz tuz attıktan sonra buzdolabına koyarsanız bozulmasını önler.
ET SUYU:
Et suyu hazırlarken etin üzerine sıcak su değil soğuk su koyarak kaynatın. Çünkü sıcak su etin üzerinde bir tabaka meydana getirir ve geç pişmesine neden olur.
Suya bütün bir patates, soğan, havuç gibi sebzeler katarsanız et suyunun kalitesi artar.
Çorbalar ve yemeklerinizde et suyu kullanırsanız çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Et suyu bir gün buzdolabında bekleyince koyu kıvamlı hal alır. 2-3 gün yemeklerde kullanabilirsiniz. Fazla hazırlayıp derin dondurucuda parçalar halinde muhafaza edebilirsiniz.
ETİKET: Yeni alınan eşyalardaki etiketleri kolay çıkarmak için etiket üzerine biraz margarin sürün. 15 dk sonra bir bez ile ovalanarak yıkanır.
FIRIN TEMİZLİĞİ:
Fırın içindeki lekeleri sirkeli suya batırılmış bezle ovarsanız kolayca çıkar. Fırınınızda kötü kokular oluşmuşsa bir kapta 1 bardak su ile 1 bardak sirkeyi karıştırın ve 5 dakika fırını ısıtın. Fırını kapatıp kabı fırında bırakın soğuyuncaya kadar. Kokunun kalmadığını göreceksiniz.
FİLİZLENEN SOĞANLAR:
Bahar gelince soğan ve sarımsaklarınız filizlendiyse bahçeye ekin. Bahçeniz yoksa eğer alt kısmı toprağa değecek şekilde çiçek saksınızın içine koyun. Bir müddet sonra büyüyen taze soğanları kesip yiyebilirsiniz.